Cea mai bună modalitate de a alege încălțămintea

 

 

Nu este nimic mai rău decât momentul în care realizezi că pantofii perfecți pe care i-ai probat în magazin sunt mult prea dureroși pentru a-i putea purta. Iată un ghid practic care te va ajuta să alegi încălțămintea potrivită pentru tine.

Șosete

Când cumperi o pereche de încălțăminte, amintește-ți să o probezi purtând genul de șosete cu care crezi că o vei purta. Poți merge la cumpărături încălțată cu șosetele respective, sau poți lua cu tine în geantă o pereche.

Lungime

Încălțămintea ar trebui să fie cu aproximativ un centimetru mai lungă decât piciorul tau pentru a te asigura că degetele tale au loc să se miște și pentru a evita frecarea de orice fel. Măsoară lungimea piciorului de la vârful celui mai lung deget de la picior, ținând cont de faptul că acesta ar putea să nu fie degetul mare!

Lățime

Încălțămintea ar trebui să fie confortabilă în cel mai larg punct al său, pentru a evita preveni formarea zonelor de frecare punctelor de fricțiune cu piciorul, asa că asigură-te că nu există puncte de presiune. Dacă nu iți poți mișca degetele de la picioare, înseamnă că încălțămintea este prea strâmtă.

Adâncime / Profunzime

Încălțămintea nu ar trebui să îți orienteze în jos zona superioară a piciorului, mai ales la vârf. Acest tip de presiune poate cauza iritarea pielii, probleme ale unghiei și crampe la nivelul piciorului. Adâncimea încălțărilor este potrivită dacă îți poți flexa piciorul.

Călcâie

Încălțămintea ar trebui să se potrivească pe forma piciorului tău, ferm în jurul călcâiului, mai ales în cazul pantofilor sport. Un călcâi instabil îți lasă piciorul să alunece și îți face mersul dezechilibrat, conducând la dureri ale arcadrei piciorului și la iritarea pielii.

 

Branț

Este important să alegi un branț sau o încălțăminte prevăzută cu o formă anatomică a branțului, capabile să îți susțină piciorul în punctele de sprijin potrivite. Încălțămintea cu branțuri detașabile este foarte practică, ele putând fi scoase pentru a fi înlocuite cu branțuri ortopedice, sau pot fi lărgite pentru a se adapta umflării picioarelor din timpul zilei.

Căptușeală

Căptușeala încălțărilor ar trebui să fie netedă și fără denivelări sau cusături în relief. Te va ajuta să eviți iritarea sau rănirea pielii.

Partea încălțămintei de deasupra tălpilor

Oricare ar fi materialul din care este confecționată încălțămintea ta, asigură-te că este flexibil și nu restricționează mișcarea liberă a piciorului. De asemenea, este important sa iei în considerare gradul de aerisire al permeabilitatea materialului, pentru a evita supraîncălzirea picioarelor și mirosurile neplăcute.

Talpa

Materialul tălpii ar trebui să fie ușor, rezistent și să aibă o aderență bună. Încearcă să alegi încălțămintea care să te protejeze de pietre sau alte obiecte aflate pe jos, care ar putea să îți rănească picioarele.

Sistemul de prindere al încălțămintei

Dacă este posibil, alege încălțăminte cu șireturi, cu scai sau catarame, pentru a le putea putea ajusta în funcție de nevoile tale.

Mărime

Picioarele noastre sunt pe deplin formate la vârsta de 18 ani, dar dimensiunea și forma lor se poate schimba odată cu înaintarea în vârstă sau în timpul sarcinii. Forma încălțărilor și modul în care acestea se potrivesc picioarelor noastre pot face diferența. Din acest motiv, este cel mai indicat să alegem o încălțăminte confortabilă care se potrivește mai bine piciorului.

Perioada de testare

Probează întotdeauna ambele încălțări: (la majoritatea) în cazul majorității persoanelor, picioarele sunt ușor diferite ca dimensiune, așa că alege numărul potrivit piciorului mai mare. Piciorul tău se lărgește când îți lași toată greutatea corpului pe el, așa că asigură-te că stai în picioare când probezi încălțămintea. Este întotdeauna bine să cumperi încălțămintea după amiaza sau seara, când picioarele tale sunt puțin mai umflate (de la) din cauza tensiunii acumulate în timpul zilei.

 

Un mic secret

În cele din urmă, asigură-te că mergi prin magazin cu încălțămintea în picioare - chiar și cel mai moale material ar putea să nu îți ofere confortul potrivit când picioarele tale sunt în mișcare. Ar trebui să porți perechea de încălțăminte pentru 10/15 minute, cel puțin, așa că păstrează într-un picior încălțămintea care chiar te intereseaza și pe celalalt picior probează altă pereche, mergând cât de mult se poate prin magazin.