Cum sa eviti bataturile

 

Bataturile reprezinta o afectiune a piciorului si pot sa apara din cauza unei presiuni prelungite si excesive. Exista o serie de factori care determina aparitia lor - incaltamintea prea stramta sau formatul cu tendinta osoasa a picioarelor sunt doar cateva exemple.

O batatura se dezvolta atunci cand pielea se comprima, in timp, intr-o zona mica si concentrata. In urma acestei acumulari, pielea are tendinta de ingrosare pana la os, diferentiindu-se de calus, care afecteaza doar cateva straturi de la suprafata pielii. Deoarece bataturile sunt atat de adanci, acestea pot fi si destul de dureroase, mai ales cand se pune presiune la nivelul picioarelor.

Deci cum eviti bataturile?


Primul pas in evitatea bataturilor, ca si in cazul celorlalte afectiuni ale piciorului, consta in mentinerea unui regim de ingrijire. Atentia acordata igienei si ingrijirii piciorului te ajuta sa previi aparitia unor probleme precum: bataturile, calusurile, infectiile fungice si pielea ingrosata.

Acestia sunt pasii pe care ti-i recomandam pentru a evita bataturile picioarelor:

  • 1. Asigura-te ca porti incaltaminte confortabila
    Asta este cauza numarul 1 de aparitie a bataturilor. Incaltamintea este ori prea stramta in zona degetelor, ori are lungimea corespunzatoare dar este insuficient amortizata. Chiar daca pantoful este comod intr-o oarecare masura, daca pune prea multa presiune pe o zona a piciorului, bataturile pot sa apara oricand.
  • 2. Asigura-te ca picioarele sunt uscate inainte sa-ti pui sosetele
    Daca picioarele sunt umede, chiar si putin, pielea mareste frictiunea la contactul cu intaltamintea. Acest lucru va favoriza si mai mult aparitia bataturilor.
  • 3. Nu te pune cu durerea piciorului
    Daca in orice zona a piciorului suferi de o durere care nu se amelioreaza in timp, sau continua sa se agraveze, atunci trebuie sa iei o masura in aceasta privinta. Chiar daca pare un lucru lipsit de importanta, ea se poate dezvolta in ceva mult mai serios, precum batatura. De ce sa nu verifici simptomele listate decat sa fii nesigur?

De ce continua bataturile sa reapara?


Poate consideri ca tratamentele pentru bataturi sunt doar partial de succes, din cauza ca ele continua sa apara – uneori chiar dupa cateva luni. Aceasta este mai mult o conceptie gresita, generata din cauza ca ai continuat sa porti acelasi tip de incaltaminte care atrage problema. Mai poate fi vorba si de alte afectiuni – inflamatiile, de exemplu - care fac talpile mult mai vulnerabile.

Cum sa recunosti si sa tratezi o batatura


Daca ai impresia ca suferi de o batatura, poate fi dificil sa-ti dai seama de asta cu certitudine. Ele sunt des confundate cu calusurile, insa, in general sunt mai mari. O batatura este un mic cerc de piele ingrosata si galbena si poate fi destul de dureroasa. Ea se dezvolta pe talpa sau pe lateralele degetelor de la picioare, dar poate sa apara oriunde.

Ca sa tratezi, Scholl iti recomanda Pila pentru bataturi si piele ingrosata.

  • Cum se utilizeaza: Asigura-te ca picioarele sunt curate si uscate. Utilizeaza partea mai aspra (marcata cu o bulina pe maner) pentru a indeparta pielea intarita si ingrosata. Apoi continua cu partea fina (2 buline pe maner) pentru a netezi imprefectiunile ramase. Dupa utilizare, spala pila cu apa calda si apoi las-o sa se usuce in mod natural.