Cum previi infectiile piciorului

 

Cu totii am auzit de infectiile fungice precum micozele, dar pe langa faptul ca sunt neplacute si afecteaza piciorul, insa cati dintre noi stim ce sunt acestea cu adevarat si ce le cauzeaza?

Micoza este o infectie provocata de un grup de ciuperci care se regasesc la nivelul pielii picioarelor (dermatofite). Acestea se hranesc din tesuturile moarte ale pielii si se multiplica rapid, ducand la mancarimea si descuamarea pielii. Din moment ce piciorul furnizeaza un mediu cald, umed si intunecat: locul este propice pentru dezvoltarea ciupercii.

Cunoaste cauzele aparitiei ciupercilor piciorului


Cauzele pot varia, dar acestea sunt cele mai comune:

Pielea umeda

Daca pielea picioarelor este umeda cand te incalti, dupa ce ai iesit din dus sau piscina, se creeaza un habitat perfect pentru aceste ciuperci sa prospere.

Contactul cu anumite bacterii

Desi te afli mereu in contact cu bacteriile, infectia apare atunci cand te intalnesti cu o mare concentratie a acestora. Incearca sa eviti folosirea comuna a prosoapelor, sosetelor sau pantofilor.

Mersul descult

Asa cum am mentionat, este de preferat sa nu fii nevoit sa intri in contact cu bacteriile. Piscinele si dusurile publice sunt locurile cu cel mai ridicat risc, deci nu uita sa porti slapi sau incaltaminte speciala.

Supraponderabilitatea

Un efect secundat al celor supraponderali poate fi cresterea transpiratiei piciorului, ceea ce poate incuraja aparitia ciupercilor. Daca ai cateva kilograme in plus este important sa tii cont de aceste sfaturi sis a te asiguri ca nu ai aceasta afectiune.

Sistem imunitar slabit

Corpul se lupta frecvent cu bacteriile si ciupercile care pot cauza micoza, dar atunci cand sistemul tau imunitar este slabit de raceala, el nu mai are abilitatea sa le tina la distanta.

Tratamentele sunt disponibile pe scara larga si implica, de obicei, medicamente precum Scholl pentru ciuperca unghiei, care se poate aplica direct pe zona afectata.

Asadar nu uita sa-ti usuci suficient picioarele dupa dus, ai grija de prosoape si alterneaza incaltamintea pentru a limita sansele de infectare.